Bevers kunnen ook wel met lisdodden slepen en misschien ook deze schouwmodder gebruikt hebben, dus ik sluit niet uit dat bevers dit dammetje gebouwd hebben, bijvoorbeeld om weer lekker te kunnen zwemmen in dit stuk van de beek, die nu maar weinig water meer krijgt. Goeie deal, zou ik zeggen, als die dam maar niet hoger wordt. Als dat zou gebeuren dan wordt het waterpeil in de plas te hoog voor de vogels.
Nee, zoals ik vorige week al aankondigde: de echte beverdam wordt veel verder stroomopwaarts gebouwd, midden in de nieuwe Heelsumse beek.
Die nieuwe beverdam ligt vlak bij de N225, ter hoogte van de oprit uit Heelsum, waar de Heelsumse beek de bocht maakt de Jufferswaard in. De dam in aanbouw lekt nog flink, maar het water is daar al wel zo'n 25 cm gestegen en buiten de oevers van de Heelsumse beek getreden, dat bosje in, langs de Rijksweg. Een slimme plek voor de bevers. Hout genoeg.
Verder stroomafwaarts staat maar 1 van de vier stammen meer overeind van die wilg die vorig jaar nog in de oever van de oude beekmonding stond en nu een meter er vandaan.
20 oktober
Vanochtend blijkt de nieuwe beverdam inderdaad weer verder "aangegroeid" te zijn. Het water staat bovenstrooms nu wel zo'n 50 cm hoger dan voorheen. Nu is het bosje onderin het talud van de N225 een echt moerasbosje geworden dat mogelijk geschikt is voor de bouw van een burcht. Handig voor hun eigen veiligheid ook, want de kern van dat bosje is nu mooi omgeven door water. Hollandser kan het niet. Het is allemaal mooi te zien van bovenaf de rijksweg, bij de afslag naar Heelsum/Renkum, dus vanaf die lantaarnpaal die je op de foto boven de dam ziet staan. Dat is voor toeschouwers op respectabele afstand ook comfortabel, want bij die afslag gaat een verhard boerenpad, parallel aan de N225 naar beneden. Je kunt daar zelfs je auto parkeren.
Het modderdammetje dicht bij de oudebeekmonding is een beetje afgespoeld. Aan de kant ligt "schouwmodder", ik zie geen leep of voetsporen van bevers, wel voetafdrukken van grote schoenen of laarzen. Ik denk dat dit mensenwerk is. Het water staat nu stroomopwaarts van dat dammetje nog ca. 10 à 15 cm. hoger dan normaal. Dit dammetje is wel belangrijk voor de waterstand in de grote plas, want als het weg was zou de waterstand daar ook 10 à 15 cm dalen. Enkele meters stroomopwaarts van dit dammetje ligt immers de uitstroombuis van de grote plas. Zal de beheerder nu voortaan met, een spade, de waterstand in de plas willen regelen met zo'n modderdammetje dat steeds langzaam wegspoelt? Het lijkt er een beetje op dat dit een soort proef is. Het is gemakkelijk genoeg om het stenen dammetje dat ca 10 meter stroomafwaarts ligt, ook wat verder stroomopwaarts te herhalen en zo het modderdammetje wat duurzamer te maken. Mooie vrijwilligersklus voor NL Doet ca 20 maart... Er liggen stenen genoeg in de oude mondig die nu bijna droog ligt.
Ik vind het overigens wel heel fijn dat daar nog wel een beetje beekwater stoomt. Het leeft nog, zij het wat armetieriger. Het zal daar in de loop van de tijd waarschijnlijk wat verder dichtgroeien met wilgen en elzen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten