Vanavond ben ik weer 'ns gaan kijken naar de beverglijbaan in de Heelsumse beek (de oude monding). Ik zag vers afgeknaagde takjes in de beek drijven. Een ijsvogel leidde me even af. Prachtig!
Die beverglijbaan is nauwelijks te zien door de begroeiing, maar omdat ik sinds deze winter weet waar dat is, kan ik nog steeds zien waar ze onder de brandnetels e.d. door kruipen van de beek naar de plas. "Onze" bevers maken nog steeds gebruik van dat pad. De modder aan de planten waar ze overheen lopen en hun staart overheen slepen is steeds vers en niet weg geregend. Het pad is duidelijk vaak betreden. Bevers leven in de zomer niet van houtschors, maar van allerlei andere planten en ze laten daarbij weinig opvallende vraatsporen achter. Je moet dus 's zomers extra goed kijken...of 's-ochtends heel vroeg in de Rijn gaan zwemmen....
Gerrit Riethorst uit Oosterbeek mailde het volgende: "Ik noem ‘m de“Oosterbeekse bever”, maar hij/zij zou met evenveel recht de Heelsumse of de Renkumse bever kunnen heten, want dat stukje Rijn is qua zwemafstand een peuleschilletje voor zo’n beestje, dat zwemt ‘t ie zó.
Vanmorgen (06.00) trof ik hem aan op onze gezamenlijke zwemplek, uiteraard heb ik even gewacht met het zelf te water gaan tot dat hij/zij zich richting Heelsum had begeven.
Uit de knaagsporen aan de wilg (een volledig dóór geknaagd exemplaar van zo’n 15 cm doorsnede, hun winter-menu) was al te zien dat er zo af en toch eentje aan het werk moest zijn geweest.
Uit de knaagsporen aan de wilg (een volledig dóór geknaagd exemplaar van zo’n 15 cm doorsnede, hun winter-menu) was al te zien dat er zo af en toch eentje aan het werk moest zijn geweest.
Maar tot een daadwerkelijke ontmoeting was het dit seizoen nog niet gekomen. Vorig jaar slechts een glimp, nu konden we zo’n 5 minuten lang van zijn aanwezigheid genieten. Genoeg voor een aantal m.i. aardige foto’s (sommige zelfs “snorhaarscherp”) en een flink aantal metertjes digitale film, waaruit ook nog wat plaatjes gehaald kunnen worden.
Nu nog een keer op de foto zien te krijgen als er eentje op de kant zit, want door de weelderige begroeiing kon ik ‘m vanmorgen daar net niet in beeld krijgen
Hij heeft even a.h.w. onder mijn neus aan de aan de planten aan de waterkant zitten knabbelen maar toen was hij voor mij onzichtbaar achter de hoog opgeschoten groeisels op de krib waar ik stond."
Dat bevers goed en ver kunnen zwemmen geloof ik direct. De vraag is of ze dat ook dagelijks of wekelijks doen. Ik denk van niet in dit seizoen, mogelijk wel in het paarseizoen. De foto van de zwemmende bever in de Rijn laat wel zien dat ze dagelijks een behoorlijke actieradius kunnen hebben, ook nu. Ik weet niet wat normaal is als dagelijks traject in dit seizoen. Het lijkt me eigenlijk niet zo ver, want er is in de zomer overal eten genoeg.Volgens het Publicatieblad van de Europese Unie L336 van 23-09-2003 bedraagt in Nederland de actieradius van de bever langs waterlopen 1 tot 10 kilometer.
Het is dus in theorie wel mogelijk dat Oosterbeekse bevers in de Heelsumse beek op bezoek komen of omgekeerd. Maar een bever kent domeingedrag. Bevers zullen hun domein beschermen tegen indringende soortgenoten, vooral als er jongen zijn. Ik heb niet de indruk dat er jonge bevertjes zijn in de Heelsumse beek, maar er is wel dit voorjaar een paar gesignaleerd. We weten dat die een dam hadden gebouwd in oktober vorig jaar, een duidelijke domeingrens. Het lijkt mij dus onwaarschijnlijk dat de Oosterbeekse bever "op bezoek komt" in de Heelsumse beek of omgekeerd. Lekker samen knabbelen lijkt wel gezellig, maar zo zit de natuur vaak niet in elkaar, ook niet de aard van bevers.
Samen zwemmen in de Rijn en dan tussen de Rijn-zwemmende mensen door zou wel heel leuk zijn en ik wens het de heer Riethorst van harte toe dat hij dat mee mag maken op hun "gezamenlijke zwemplek".
Wel leuk dat we samen kunnen babbelen over "onze bevers". Dat zeker ook. Dank je wel voor je bijdrage, beste Gerrit! Laat de volgende babbel maar komen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten