Wat we al in het begin van het bestaan van de beverdam voorspelden is gebeurd: hoog water in de rivier heeft vorige week de beverdam gewoon weggespoeld. Gewoon. Weggespoeld.
Het water is inmiddels weer flink gedaald en het spuit, door de duiker even stroomopwaarts, uit de grote plas de Heelsumse beek in.
Bevervraat op wilgenstam liggend in het weiland aan de oever van de Heelsumse beek |
Dam of geen dam Bertha is nog flink actief. Je vindt nog steeds verse vraatsporen. De meest interessante vraat is nu te zien bij het moerasje tegen de N225, waar de Heelsumse beek doorheen kronkelt. Daar ligt o.a. een lange kaalgevreten, tamelijk dikke stam in het weiland die helemaal is kaalgeknaagd. De smalle schraapsporen op de lange kale stam tonen duidelijke BEVER-vraatsporen.
Paardenvraat op de takken van de hangende boom bij het vishek. |
Bevervraat op wilgenstam liggend in het weiland aan de oever van de Heelsumse beek |
Hangende wilg bij het vishek. rondom deze hangende takken staan dicht opeen veel paardensporen in het grasland afgedrukt |
Rechts boven de omgeknaagde boom die niet is neergevallen. Links onder de eerst gevallen "beverboom" in de Jufferswaard. |
We gaan weer even terug stroomopwaarts en over het lage dammetje over de Heelsumse beek. Dat is nu weer vrij gekomen door het dalende water. Waar de Heelsumse beek een scherpe bocht maakt, bij de plek waar Karel Noy vorig jaar oktober de eerste foto's van bevervraat maakte in de Jufferswaard, daar is nu weer een dikke stam omgeknaagd. Zie rechts boven op de op twee na laatste foto. Maar helaas voor de bever is die boom niet helemaal op de grond of in het water gevallen, maar in de naburige bomen blijven hangen. Die wacht dus op een storm.
Bijschrift toevoegen |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten