zondag 9 november 2014

Er is aan de beverdam "gemorreld" en het waternivo is aan het zakken

De takken zijn uit de beverdam getrokken. Dat is vakkundig en zo onopvallend mogelijk gedaan. De lisdodden en ander plantenmateriaal die door toedoen van de bever daar een dam gevormd hebben zijn nu hun "geraamte" kwijt. Daardoor spoelt het zwakkere plantmateriaal geleidelijk aan weg. De stroomsnelheid is nu veel hoger dan enkele dagen geleden. Toen lekte de dam alleen zoals op de foto in het blogbericht van 19 oktober (klik hiernaast op oktober).
Je ziet ook dat het water met kracht uit de plas kolkt door de duiker, een beetje stroomopwaarts van de beverdam.
Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat dat wel goed uitkomt voor de werkzaamheden die o.l.v. het waterschap deze week zijn begonnen voor het omleggen van de Heelsumse beek. Daar is namelijk op sommige plaatsen het weiland nogal drassig geworden door de hoge waterstand en dat is een beetje link voor die zware graafmachines.
In de eerste week is al een traject uitgegraven vanaf het vishek bijna tot voorbij de grote plas. Overal langs het traject en in de wijde omgeving in de Jufferswaard staan paaltjes in de grond geslagen met nummers er op. Als je zo door dat traject loopt dan valt op dat er zandige stukken tussen de kleigrond zitten. Daar zal de omgelegde beek dus beleemd moeten worden om te voorkomen dat het water het geplande eindpunt niet eens bereikt, maar onderweg weg sijpelt. Dat is overigens in het Renkumse een eeuwenoude techniek.
De bever knaagt vrolijk verder en je ziet steeds meer knaagsporen, nu niet alleen meer langs de Heelsumse beek, maar ook al aan de zuidoever van het diepste deel van de grote plas. Het is maar goed dat het een nachtdier is. 's Nachts zwijgen de graafmachines. En als we niet alleen telelenzen, maar ook tele-luisterapparaten hadden konden we 's nachts het geknaag horen en misschien, het is nu volle maan, stilletjes naar de bever sluipen en dit wonder van de natuur aanschouwen... Wie zal de eerste foto maken van "onze" Bertha en misschien ook Bertus Bever?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten