zondag 19 oktober 2014

Bever recent gesignaleerd, maar nu al Hercules-achtige gevolgen

Wie anders dan Karel Noy gaf mij de eerste melding op zijn Facebook pagina op 17 oktober 2014. Deze foto is een glashelder bewijs van beverwerk. Karel maakte mij zo attent op deze nieuwe bewoner van de Jufferswaard. Hij had al eerder gemeld dat de bevers aan de Wageningse kant van het dorp in de uiterwaarden zitten, in het "visgat" langs "Aan de Rijn", waar vroeger de steenfabriek de Kleikamp was. Karel plaatste deze foto, maar ik heb zelf deze afgeknaagde stomp nog niet gevonden.


Sinds 6 oktober 2014 staat de eerste melding op Waarneming.nl, van Nico Omlo. Hij meldt 1 Europese bever, Castor fiber in de Jufferswaard. Vandaag pas zag ik dat en heb meteen gekeken wat de kenmerken zijn van die beroemde waterwerker. Op de site ven de Dierenbibliotheek vond ik het volgende:

De Europese bever is na de capibara het zwaarste nog levende knaagdier. Met hun zwemvliezen, platte zwemstaart, afsluitbare neusgaten en waterdichte vacht zijn bevers bijzonder goed aangepast aan het waterleven.
Bevers kunnen waterlopen aan hun wensen aanpassen door dammen op te werpen en burchten te bouwen. Anders dan de meeste andere knaagdieren krijgen bevers maar één nest van 3 tot 4 jongen per jaar.
De Europese bever kwam ooit in geheel Europa en een groot deel van Azië voor, maar is door de jacht op hun kostbare pels op veel plekken verdwenen. In Nederland zijn onder andere met hulp van het Wereld Natuur Fonds sinds 1988 bevers uitgezet, waardoor er nu weer bevers in ons land leven, met name in de Biesbosch en de Gelderse Poort.
Andere namen
bever
Wetensch. naam
Castor fiber
Engelse naam
European beaver
Verspreiding
Europa, westelijk Azië
Voedsel
bast, bladeren, twijgen, waterplanten
Lengte
80 - 100 cm, staart 30 - 40 cm
Gewicht
23 - 35 kg
Status
thans niet bedreigd / risico
Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF


Vanochtend ben ik zelf gaan zoeken naar de bever.
Het eerste wat me opviel was de hoge waterstand van de grote plas. Ik dacht:"Tjonge jonge, heeft het zoveel geregend? De rivier zal ook wel hoog staan." Er waren wat vissers: 2 jonge Poolse mannen en een jonge Duitser uit Düsseldorf. Hij was vanochtend daar vandaan gekomen om hier te vissen. Ik heb al wel eens eerder in mijn zwanenblog gemeld dat het voor Duitsers gemakkelijker is een visvergunning hier te krijgen dan in Duitsland zelf.
Bij de monding van de Heelsumse beek vond ik wat ik zocht: sporen van de bever en hoe!!! Niet de afgeknaagde struik van de foto van Karel Noy, was het eerste wat opviel daar. 

Nee, er is daar in de beek een niveauverschil ontstaan van minstens een halve meter in het water aan de ene en de andere kant van een dam van vers plantenmateriaal. Die is daar, zo te zien de laatste dagen (het is allemaal erg vers), opgeworpen, jawel: door bevers.
Tussen stroomafwaarts de monding van de beek in de Rijn en stroomopwaarts de buis die de beek met de grote plas in de Jufferswaard verbindt, is nu een hele dam gebouwd van takken en waterplanten, vers aangesleept door ijverige bevers. Ze zijn daar begonnen aan een heuse beverburcht lijkt het wel. Ik heb er ooit wel eens een gezien in Canada. Echt indrukwekkend.
En ja aan de oevers vond ik ook hier en daar een afgeknaagde tak, duidelijk geknaagd met blijkbaar hele scherpe tanden.
Langzaam drong het besef bij me door: het waterniveau bij de buis naar de plas is nu een halve meter hoger dan normaal. De Rijn zelf staat helemaal niet hoog en toch staat het water in de plas veel hoger dan normaal....wel een halve meter.... Zie 3e foto hierboven, het eerste wat me opviel vanochtend. Verdorie dat heeft die bever al voor elkaar geknaagd!!!! In minder dan 2 weken tijd heeft dat beestje het waterniveau in die hele plas een halve meter omhoog gewerkt, want dat niveau is gelijk met dat van de beek ter hoogte van die buis!!!! Geholpen door de regen, OK, maar toch. 
Dit gaat ingrijpende gevolgen krijgen voor het ecosysteem van de plas, en dus van de Jufferswaard als geheel. Het deed me denken aan een filmpje over de introductie van wolven in het Yellowstone Park in de USA. Door de wolven bleven de grote grazers weg, er ontstond een andere vegetatie, waardoor bevers de loop van een hele rivier konden verleggen, zoals Hercules de nabije rivier verlegde en door Augias' stal liet stromen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten