maandag 4 juni 2018

Inmiddels 3 bevers doodgereden op dezelfde plek

De afgelopen maand (sinds de eerste op 3 mei) zijn nog 2 bevers van het Renkums Beekdal doodgereden bij het oude gemaaltje onder de N225 bij de (Renkumse) voet van de Wageningse Berg dicht bij Onderlangs en de Grotelaan naar Oranje Nassau's Oord.
De dierenambulance heeft ons dat gemeld en die heeft ons ook gemeld dat onder de N225 een rooster in de beek is gebouwd (tegen vuil in het gemaal natuurlijk), hetgeen verklaart dat bevers ter plaatse alleen over de weg heen het beekdal in zouden kunnen, als ze niet werden doodgereden. Waarschijnlijk is dat laatste helaas zeer effectief gebeurd, want voor zover wij weten waren er 4 bevers bij Aan den Rijn, waar de Molenbeek de Renkumse Benedenwaard in gaat. Nu is daar nog één bever over waarschijnlijk. Omdat bevers echte familiedieren zijn is het niet uitgesloten dat de laatste overlevende nu op zoek gaat naar zijn familieleden en hetzelfde lot tegemoet zal gaan.

Dus heb ik eergisteren (zaterdag 02-06) namens de Pilogroep aan het Waterschap gevraagd: "Wat kunnen we hier tegen doen? Moeten we tot de aanleg van het snelfietspad, volgend jaar, wachten alvorens hier een oplossing voor te kunnen vinden? Nee toch!"
Dit is een lastige vraag voor een Waterschap, want A-watergangen moeten kunnen afwateren, dus het gemaal moet functioneel blijven en je kunt geen grof vuil door een gemaal draaien, want dan gaat het kapot. Met andere woorden, de vuilroosters moeten bij een gemaal in tact blijven. Omdat ik de moeilijkheid van deze vraag begrijp, heb ik alleen dringend kunnen vragen om voor de korte termijn iets slims te bedenken zodat bevers en andere grotere dieren toch het Renkums Beekdal in en uit kunnen.
Paul van Breukelen van het Waterschap Vallei en Veluwe belde meteen op maandagochtend (04-06). Hij gaat z.s.m. kijken wat er op korte termijn gedaan kan worden. Het vuilrooster zit nl. niet tot op de bodem (het gaat immers om drijvend vuil), dus de bevers zouden er wel onderdoor moeten kunnen. Misschien is er iets aan de "terugslagklep" aan te passen, zodat bevers in ieder geval nu al door het water kunnen passeren. Hopelijk lukt dat. 
Daarnaast meldde Paul dat inmiddels definitief besloten is dat er een faunapassage komt daar bij dat historische gemaaltje. Alleen vond de Provincie de voorgestelde oplossing to nu toe nog te duur, zodat nog naar een andere geschikte oplossing wordt gezocht. Het Waterschap weet dus nog niet wanneer precies die faunapassage daar wordt aangelegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten