woensdag 30 september 2015

De bevers zijn weer volop actief in de Jufferswaard

Van de zomer hadden ze blijkbaar genoeg ander voedsel, maar de laatste maand hebben de bevers van de Jufferswaard blijkbaar weer behoefte aan hout. In de buurt van de beverdam van vorig jaar, in de oude monding van de Heelsumse beek, maar ook langs de nieuwe bedding van de beek zijn ze volop actief. Gisteren maakte ik deze foto, op de plek waar vorig jaar één van de eerste boomtakken om was geknaagd, je weet wel die boom die gespleten was en als een soort Chadouf (hefboom bij een put) in de lucht was blijven hangen. Daar is nu de oever van de beek ca 2 m. verlegd, maar hier zijn ze gewoon de oever op gelopen om die oude wilgenstam daar nog van 2 flinke takken te ontdoen.
De beverdam die door het waterschap min of meer was hersteld, nadat deze eind januari door het hoge rivierwater was weggespoeld, is onlangs door het waterschap weer weggehaald. Dat heeft het waterschap gedaan om de ontwatering van de grote plas in de Jufferswaard weer in orde te brengen. 
Ik ben nu benieuwd wat er gebeurt als de bevers opnieuw een dam zouden bouwen daar in de oude monding. 
Ik denk dat er dan niets bijzonders gebeurt, want dan kan de plas gewoon afwateren via de nieuwe bedding van de Heelsumse beek naar de nieuwe vistrap achter de Parenco. Dat betekent dat de bevers dan ook niets bereiken met het bouwen van een nieuwe dam: het water zal nauwelijks stijgen, want het stroomt dan weg via de plas. Ik ben toch benieuwd of ze het zullen proberen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten