maandag 23 februari 2015

Bertha Bever gefotografeerd door Jan Visser

5 Maanden en 17 dagen na haar eerste melding op Waarneming.nl door Nico Omlo, is Jan visser er op 18 februari 2015 in geslaagd de bever van de Jufferswaard, door mij Bertha genoemd, op de foto te krijgen met een wildcam.
Vandaag 23 februari heb ik weer eens het hele traject gelopen door de Jufferswaard en ik heb gezocht naar beversporen en ik raakte nogal pessimistisch zoals hieronder te lezen valt. Ten onrechte gelukkig, zoals vanavond bleek.
Ik meldde gisteren, 23 februari, het volgende: "Ik heb geen beversporen gevonden vandaag tussen de N225 en de grote plas in de Jufferswaard. Zou Bertha een ander heenkomen hebben gezocht? Heeft ze misschien ontdekt dat er toch te weinig hout aan het water bereikbaar is? Ja, want laten we wel wezen: bevers leven van bladeren, hout en bast van bomen, bij voorkeur wilg en populier, en wortelstokken. In de zomer eten ze veel kruidachtige water- en landplanten. En bomen zijn er niet echt veel langs de monding van de Heelsumse beek.
Nu, eind februari is normaal gesproken het paarseizoen voorbij. Dat zou kunnen betekenen dat Bertha toch ergens anders een burcht aan het bouwen is met haar mannetje, als ze tenminste intussen gepaard heeft. In dat geval zullen we haar dus waarschijnlijk dit seizoen niet in de Jufferswaard aantreffen."
Maar dit was dus blijkbaar meer gebaseerd op mijn bezorgdheid dan op waarnemingen. Ik heb gewoon niet goed genoeg gekeken. Was ik even verder gelopen richting N225, dan had ik gezien wat Karel Noy dezelfde ochtend al had gezien en op Facebook geplaatst: prachtige foto's van verse bevervraat langs de Heelsumse beek.
Deze foto die ik 23 februari heb gemaakt laat de beverglijbaan zien die al lang te vinden is, ongeveer halverwege het dijkje tussen het Vishek en de Rijnoever. Maar of daar in de buurt ook de wildcam foto's van Jan Visser gemaakt zijn, weet ik niet. Ik denk van niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten