dinsdag 20 januari 2015

Beverdam weggespoeld door hoog water in de Rijn


Wat we al in het begin van het bestaan van de beverdam voorspelden is gebeurd: hoog water in de rivier heeft vorige week de beverdam gewoon weggespoeld. Gewoon. Weggespoeld. 
Het water is inmiddels weer flink gedaald en het spuit, door de duiker even stroomopwaarts, uit de grote plas de Heelsumse beek in. 
Bevervraat op wilgenstam liggend in het weiland aan de oever
van de Heelsumse beek
Als mens voel je dan plaatsvervangende teleurstelling voor de bever die er zo hard aan gewerkt had. Ik denk dat "onze jonge Bertha" dit wellicht nog niet eerder meegemaakt heeft, maar bevers in het algemeen kennen natuurlijk de bewegingen van het rivierwater als geen ander. Ik vermoed dat Bertha instinctief zo'n dam bouwt, om te leren hoe ze het stromend water naar haar hand kan zetten en om te leren waar wellicht een goede plek te vinden is om een burcht te bouwen. De burcht is de "woonplek" waar jongen geboren en opgevoed kunnen worden (2 jaar lang). Een dam is (per definitie) een hulpmiddel om het waterniveau te beïnvloeden. 

Dam of geen dam Bertha is nog flink actief. Je vindt nog steeds verse vraatsporen. De meest interessante vraat is nu te zien bij het moerasje tegen de N225, waar de Heelsumse beek doorheen kronkelt. Daar ligt o.a. een lange kaalgevreten, tamelijk dikke stam in het weiland die helemaal is kaalgeknaagd. De smalle schraapsporen op de lange kale stam tonen duidelijke BEVER-vraatsporen.
Paardenvraat op de takken van de hangende boom bij het vishek. 
Dat is interessant want even stroomafwaarts, bij het vishek bruggetje, daar zie je een hangende wilg hoog boven de beek die tot op ca 2 meter hoogte is kaalgevreten. Vorige week had ik het gevoel dat Bertha zichzelf nogal "tegen knaagde". Want als je zo hoog kunt klimmen om boombast te vreten, waarom haal je dan die "arme" wilgen eigenlijk naar beneden? Was dit ironie van de natuur? Dat deze bomenveller bij uitstek af en toe hier en daar laat zien dat hij/zij eigenlijk ook best anders aan de kost kan komen? Dat het bomen vellen eigenlijk maar een spelletje is of voor het gemak of zo...?
Bevervraat op wilgenstam liggend in het weiland aan
de oever van de Heelsumse beek
Omdat deze vraag me zo bezig hield ben ik eens wat kritischer gaan kijken. En wat blijkt? Die hangende wilgentakken bij het vishek zijn niet kaalgevreten door de bever, maar door PAARDEN!
Hangende wilg bij het vishek. rondom deze hangende takken
staan dicht opeen veel paardensporen in het grasland afgedrukt
De breedte van de tandsporen en de afstand tussen de tandsporen zijn bij de hangende wilgentakken bij het vishek veel breder dan bij de stroomopwaarts liggende stam die door een bever is omgeknaagd en kaalgevreten.
Rechts boven de omgeknaagde boom die niet is neergevallen.
Links onder de eerst gevallen "beverboom" in de Jufferswaard.
Verwarrend is wel dat bij de hangende wilg bij het vishek ook wel 'n paar takken door een bever zijn afgeknaagd. Dat kan een paard niet en je ziet daar weer wel de typische vorm van bevervraat. Een tweede bewijs voor paardenvraat is dat in de directe omgeving rondom die takken duidelijk heel veel paardenhoeven dicht bij elkaar in het grasland staan afgedrukt.
We gaan weer even terug stroomopwaarts en over het lage dammetje over de Heelsumse beek. Dat is nu weer vrij gekomen door het dalende water. Waar de Heelsumse beek een scherpe bocht maakt, bij de plek waar Karel Noy vorig jaar oktober de eerste foto's van bevervraat maakte in de Jufferswaard, daar is nu weer een dikke stam omgeknaagd. Zie rechts boven op de op twee na laatste foto. Maar helaas voor de bever is die boom niet helemaal op de grond of in het water gevallen, maar in de naburige bomen blijven hangen. Die wacht dus op een storm. 
Bijschrift toevoegen
We gaan weer terug het lage dammetje over en gaan een stukje rechtsaf, stroomopwaarts. Daar ligt de lange hierboven beschreven afgeknabbelde stam. In de (nog) staande stammen daarnaast hing vorige week een webcam, een stuk boven het toen hoogstaande water. Van wie weet ik niet. Die is nu weg nu het lager staande water diefstal van de camera niet meer in de weg zou staan. Jammer ik hoopte dat we binnenkort flimbeelden op het internet zouden aantreffen van "onze Bertha".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten